De Wereld van Wildevrouw met Jeroen Olyslaegers

De Wereld van Wildevrouw met Jeroen Olyslaegers

Klara

カテゴリー:Arts

In de 16de eeuw is Antwerpen een grote handelsmetropool in Europa. Maar er heerst tegelijk een grote onrust. De streng Katholieke vorst Filips II die over de ‘Spaanse Nederlanden’ de plak zwaait, tracht met de inquisitie een vuist te maken tegen deze ‘stad van gekken’ waar de gereformeerden alsmaar meer voet aan de grond krijgen. De hoog oplopende spanningen zullen uiteindelijk leiden tot de beeldenstorm. Samen met ‘Beer’ (Stefan Degand), het hoofdpersonage uit zijn roman 'Wildevrouw', tracht Jeroen Olyslaegers deze gedoemde stad te doorgronden.

2021年03月22日

5. De Antwerpse beeldenstorm

Op 20 augustus 1566 barst in de Onze-Lieve-Vrouw-kerk in Antwerpen de beeldenstorm los. Altaren worden aan stukken geslagen, prachtige zangboeken worden verbrand. Het zilverwerk, de misgewaden, de retabels, schilderijen…het moet er allemaal aan geloven. Zelfs de orgels. Een kroniekschrijver schrijft dat kinderen met de losse orgelpijpen door de stad lopen. En dat alles leidt naar de bloedige slag bij Oosterweel en de komst van de hertog van Alva.


2021年03月16日

4. Geuzen en hagenpreken

Na de vreselijke winter van 1564-1565 komt voor de Antwerpenaren geen beterschap. Een mislukte graanoogst en een repressief stadbestuur zet de tegenstellingen tussen de religieuze groeperingen in de stad op scherp : de wederdopers, de lutheranen, de katholieken, de calvinisten staan met getrokken messen tegenover elkaar. Voorlopig wordt er nog geen bloed vergoten, maar het is duidelijk dat het maar een kwestie van tijd is.


2021年03月08日

3. Een vreselijke winter

Na een steenkoude winter, staat Antwerpen voor een nieuw probleem: door een oorlog in de Oostzee tussen Denemarken en Zweden, wordt de aanvoer het zo belangrijke graan, alweer zwaar bemoeilijkt. De graanprijzen stijgen naar exorbitante hoogtes, mede door de schuld van de speculanten. Wanneer een tijdje later duidelijk wordt dat ook de eigen oogst dreigt te mislukken is het hek van de dam. Regentes Margaretha van Parma onderneemt actie om de tikkende tijdbom voor te zijn.


©VRT

Copyright © podcast.app-lis.com, All rights reserved.